Ciğer pate sever misiniz? Ben bayılırım! Aslında genel olarak ana yemekten çok, yemek öncesinde masaya gelen atıştırmalıklara bayılıyorum. Yemek için dışarıdaysam, hele ki meze ya da tapas gibi atıştırmalıklar bulabileceğim bir yerdeysem, ana yemeğe sıra gelene kadar ben çoktan karnımı doyurmuş oluyorum. Tavuk ciğerinden yapılmış pateyle de tanışmamız dışarıda yediğim bir yemek öncesine denk geliyor. Kızarmış ekmeğe sürülmüş pateyi deneyip de çok sevince “bu lezzeti evde de yapmalı” diyerek denemelere başladım. Ortaya çıkan pate bence harikaydı!
Yaptığım patenin tadından memnun kalınca ve hatta (çaktırmayın ama) biraz da kendimle gurur duyunca, pateyi hazırlamak için her seferinde bir vesile buldum. Yemeğe davet ettiğim arkadaşlarımıza yemek öncesinde ikram etmek için yaptım, şarap-peynir tabağı ikilisinin yanına yancı olarak iliştirmek için yaptım (ama çoğunlukla yancı girdiği ortamın yıldızı oldu), İstanbul’dayken arkadaşlarımızla gittiğimiz yaz gecesi piknikleri için yaptım, kardeşim ve eşi İstanbul’a ziyaretimize geldiğinde onlara tattırmak için yaptım (onlar da pateyi çok beğenip akşam yemeğinden sonra sabah kalkıp kahvaltıda bile yiyince mest oldum ama belli etmedim!). Anlayacağınız elime geçen hiçbir fırsatı kaçırmadım.
Ne zaman bir vesile yaratıp arkadaşlarımızla biraraya gelsek sofrada pate de oldu. Bilmiyorum siz ne düşünüyorsunuz ama ben bazı yemeklerin sevdiklerinizle paylaştığınızda tadının çıktığını düşünüyorum. Yalnızken yediğinizde sanki aynı tadı bulamazsınız. İşte bu patenin de benim için öyle bir özelliği var. Yanında bolca kızarmış ekmekle kalabalık bir sofra etrafında toplanmamışsak bu pateyi yapmak içimden gelmiyor çünkü aynı tadı bulamıyormuşum gibi geliyor.
Yalnız mı yersiniz, sevdiklerinizle mi paylaşırsınız karar sizin. Ancak size tavsiyem bu pate tarifini es geçmeyin. İçimden bir ses çok beğeneceğinizi söylüyor…
TAVUK CİĞERİ PATE
Malzemeler
-
-
-
1 kg tavuk ciğeri
- Ciğeri haşlamak için kullanmak üzere 300 ml su
-
100 gr krema
-
1 çorba kaşığı konyak
-
3/4 su bardağı tavuk suyu
-
1,5 çorba kaşığı tereyağ
-
1 çay kaşığı limon suyu
-
1 adet büyük soğan
-
1 çay kaşığı taze rendelenmiş muskat
-
1 adet defne yaprağı
-
tuz
-
karabiber
-
-
Hazırlanışı
-
Soğanları doğrayın ve orta boy bir tencerede 1 çorba kaşığı tereyağla rengi pembeleşinceye dek kavurun (soğanların renginin değişmesine özen göstermelisiniz ki aroması ortaya çıksın, soğanlar henüz beyaz iken suyu eklemek için acele etmeyin)
-
Üzerine 300 ml su, karabiber ve defne yaprağı ekleyip kaynama noktasına getirin
-
Kaynayan suya irice doğradığınız ciğerleri ekleyin ve orta ateşte ara ara karıştırarak pembe rengi kaybolup pişene kadar yaklaşık 20-25 dakika haşlayın (burada önemli olan ciğerlerin tenceredeki suyu çekmesini sağlamak. Ama öte yandan da tencerenin altını kapadığınızda dibinde çok hafif su kalmalı, ciğerler kupkuru olana kadar haşlamamak lazım)
-
Tencereyi ateşten aldıktan sonra defne yaprağını çıkarın ve blender yardımıyla ciğerleri püre haline getirin
-
İçine geriye kalan yarım kaşık tereyağını ekleyip karıştırdıktan sonra 3/4 su bardağı tavuk suyunun yarısını da ekleyin
-
Ardından geriye kalan tavuk suyu hariç tüm malzemeleri ekleyip karıştırın
-
Patenin kıvamını ayarlayabilmek için tavuk suyunu azar azar ilave edin (hazır tavuk suyu kullanıyorsanız tuzlu olacağından tavuk suyunu ekledikten sonra tadına baktıktan sonra tuz eklemesi yapın)
-
Hazır olan pateyi kaplara bölüştürün ve soğuduktan sonra streç filmle kaplayıp kullanıncaya dek buzdolabında bekletin.
Esra’cığım, ciğer sevmeyen biri olarak senin ellerinle hazıladığın ciğer patenin tadı hala damağımda! Tarif için çok teşekkürler… En kısa zamanda ben de deneyeceğim, özellikle de bir ciğer fanatiği olan oğlum (Mert) geldiğinde…
Afiyet olsun Nilgün Ablacığım. Yine gelin yine yaparız…Normalde ciğer yemeyen birisi olarak sen de beğenince bu tarifi paylaşmanın vakti gelmiştir dedim!