Yaz günü tahinli kurabiye de nereden çıktı diyebilirsiniz. Benim için tahin aslında kışa dair bir şey ama bu işin suçlusu yaz günü aklıma bu kurabiyeyi denemeyi düşüren Big Chefs‘in tahinli kurabiyeleri!
Uzun yılların ardından Mayıs ayında Ankara’da iki hafta geçirdim. İlk Pazar günümde bir grup Ankaralı, bir Hırvat ve bir Kıbrıslı olarak birşeyler içmek için Big Chefs’e oturduk ama ne oturmak! Sabah oturduk kalktığımızda saat öğleden sonra 3’ü bulmuştu. Meğer bizimkilerin orada bazen günü geçirdiği oluyormuş. Kahvaltıyla başlayıp akşam yemeğine bağladıkları bile olmuş. Ben ve arkadaşım Andreja da, bu alışkanlıklarını, bu vesileyle bizzat deneyimleyerek öğrenmiş olduk. Hatta Türkiye’ye ilk kez gelen Andreja bu uzun oturuşların bir Türk geleneği olduğunu düşünmüş. Yok Andreja’cım yok bu benim keyif sahibi canım arkadaşlarıma özgü bir şey!
İşte biz o gün orada uzun uzun otururken masaya çayın yanında kurabiye geldi. Kurabiyeden bir tanesini öylesine ağzıma attım ama devamında durmak pek kolay olmadı ve zaten mevzu şu anda okuduğunuz bu yazıyı yazıyor olmama kadar uzandı! Masada oturduğumuz saatler içerisinde, Andreja ile bir taraftan sohbet muhabbet bir taraftan da oburluk etmemeye gayret ederek (ama bunda pek de başarılı olamayarak) masaya gelen tahinli kurabiyeleri yiyip durduk.
Sonrasında sırf o kurabiyelerden tatmak için birkaç kez daha gittik Big Chefs’e. Ankara’da yediklerim arasında aklımda en çok kalan bu kurabiyeydi dersem yanlış olmaz sanırım.
Tarifini sormaya çekindim. Sorsam verirler miydi onu da bilmiyorum! Ama eve döndükten sonra da keşke sorsaydım belki de verirlerdi diye hayıflanmadım dersem yalan olur! Sonra aklıma birkaç yıl önce David Lebovitz‘in sitesinde okuduğum tahinli kurabiye tarifi geldi. İlk okuduğumda da ilgimi çeken, yapmalıyım bunu dediğim ama sonrasında denemeyi ertelediğim bir tarifti.
Tarif ilgimi çekmişti çünkü tahini oldum olası hep çok sevdim. Mesela, lise yıllarımın en harika kahvaltılarını, okulun önünde bisikletinin sepetinde fırından getirdiği sıcak hamur işlerini satan amcadan aldığım tahinli çöreklerle yaptım. Sıcacık, bol tahinli, tatlı mı tatlı, kenarları hafif çıtır ortasına doğru gittikçe tahini yoğunlaşan bu çöreklerin kalbimdeki yeri hep ayrı olmuştur.
Bir “tahinsever” olarak Ankara’da yediğim tahinli kurabiyeler aklımdan çıkmayınca, David Lebovitz’in verdiği bu tarifi denemenin zamanıdır diyerek ve Ankara’da yediğim kurabiyelerin tadını yakalamanın hayaliyle aldım elime unu, şekeri, tahini ve girdim mutfağa. Uzatmadan hemen söyleyeyim, sonuçta ortaya çıkan kurabiyenin tadı aklımda kalan tattan farklı oldu! Ama Ankara’da yediğim kurabiyeler kadar lezzetli ve onların eksikliğini hissettirmeyecek kadar güzeldi.
Benim için bu tarifin bir diğer güzel yanı ise çabucak ve kolayca hazırlanabiliyor olması oldu. Tarif için gereken malzemeleri biraraya getirmemle kurabiyeleri fırına vermem arasında en çok on dakika ya var ya yoktur.
Nasıl bir kurabiye oldu derseniz, şöyle anlatmaya çalışayım; tereyağının lezzetini yakalayabileceğiniz, tahin tadının kendini derinden hissettirdiği, bademli ve ağızda dağılan bir kurabiye çıktı ortaya. Bu kadar çok lafla anlatmaya çalıştığım şeyin özeti aslında şu: Çok güzel oldu bu kurabiyeler!
Güzel olmaya güzel ama iyi kalpli bir blog yazarı olarak şu uyarıyı yapmadan huzurlarınızdan çekilmek istemem; kurabiyelerin içindeki tereyağ, şeker ve tahin oranını gözönünde bulundurarak çok rica ediyorum sorumlulukla tüketiniz efendim.
Afiyet olsun…
Tahinli Kurabiye
Tarif David Lebovitz‘in sitesinden alınmış olup Natalie Levin‘e aittir.
Tarifte kullanılan bardak, yemek kaşığı ve çay kaşığı ölçüleri Amerikan ölçü sisteminde kullanılan cup, tablespoon ve teaspoon’un karşılığıdır.
Malzemeler
- 2 su bardağı, 280 gr. un
- 70 gr. incecik öğütülmüş badem
- 150 gr. soğuk ve küp küp kesilmiş tereyağ
- 3/4 su bardağı, 150 gr. şeker
- 1 çay kaşığı vanilya özü
- bir tutam tuz
- 2 yemek kaşığı su
- 200 gr. tahin
Yapılışı
- Fırınınızı 175 dereceye ayarlayın, iki fırın tepsisinin içine pişirme kağıdı serin
- Mutfak robotunun haznesine unu, öğütülmüş bademi, tereyağı, şekeri, vanilyayı, tuzu koyun ve ufalanmış bir görüntü alana kadar karıştırın
- Suyu ve tahini ekleyin ve yumuşak bir hamur elde edene dek karıştırmaya devam edin ( benim başıma geldiği gibi sizin de mutfak robotunuz verimli çalışmayacak olursa tüm malzemeyi mikserinize aktarıp hamur karıştırma ucuyla karıştırmaya devam edebilirsiniz)
- Hamuru elinizle toparlayın ve hamurdan küçük parçalar kopararak yuvarlayıp minik toplar elde edin
- Topları pişirme kağıdının üstüne yerleştirin ve parmaklarınızla üstüne hafifçe bastırarak düzleyin
- Hafifçe kahverengileşinceye kadar 12-14 dakika pişirin
- Tamamen soğumasını bekledikten sonra servis edin