Aslında dün yayınlamak niyetindeyim bu yazıyı. Ancak peynirli biberleri yazmaya karar verdim vermesine de yazıya nasıl başlasam diye düşünüp durdum. Birkaç gündür İstanbul’da hava çok güzeldi, yaz gelmiş gibiydi. Ben de havanın ısındığı müjdesini vererek yazıma başlamayı düşündüm önce. Ama sonra konusu olmayıp da konuşmuş olmak için havadan sudan bahseden insanlar gibi oldum galiba diyerek kendimi durdurdum. Boş sayfaya baktım durdum, yazdım yazdım sildim… En sonunda da bilgisayarın başından kalktım. Gerçi iyi olmuş dün havalar ısındı diye yazmadığım çünkü sevincimiz kısa sürdü, bugün yine soğudu.
Bugün yeniden bilgisayarın başına oturunca kendi kendime dedim ki hal böyleyken bu hususta konuşmamak ne mümkün! Bu sene İstanbul’da havalar ısınmıyor a dostlar! Cemreler düştü, hıdırellez geldi geçti ama ısrarla bahar gelemedi. Kabul etmek gerek ki bahar bizim için artık yitirilmiş bir değer. Umudumuz yaz’da…
Üç gün güneşi gördükten sonra havalar ısındı artık yazlıkları çıkarabiliriz diye eve gidiyorsunuz, sabahleyin iyi ki akşam üşengeçlik yaptım da dolapları indirmedim diye kendinizi takdir ederek ve tembelliğinizin sonunda bir işe yaradığına şaşırarak evden hırkanızı, montunuzu giyip çıkıyorsunuz. Halimiz üç aşağı beş yukarı budur işte. Yaz mı kış mı belli olmayan bir hava durumunun oyuncağı olmuş halde yuvarlanıp gidiyoruz…
Havalardan mıdır nedir! benim de bu aralar üzerimde bir tembelliktir gidiyor…Aslında yapıp da sizinle paylaşmak istediğim birçok tarif var ama işte maalesef bir türlü kendimi mutfağa sokamadım. Ama en sonunda kardeşimin tarifi olan ve benim de çok beğenerek geçen yazıda bahsedip size tarifini vereceğimi söylediğim peynirli biberleri deneme imkanı buldum.
Hazırlanması tahmin ettiğimden kolay olan bu tarif vejetaryenler için de güzel bir alternatif bence. Biberlerin içini doldurmak için ihtiyacınız olanlar; közlenmiş patlıcan, sarımsak, taze biberiye, hellim ve labne.
Közlenmiş patlıcanı hazır alabileceğiniz gibi evde kendiniz de yapabilirsiniz. Ben evde kendim yapmayı tercih ediyorum doğrusu. Üzerine çatalla delikler açtığım bir adet patlıcanı yağlı kağıt üzerine koyarak fırının ızgara bölümünde pişiriyorum. İçi yumuşayana kadar pişirdikten sonra kabukları zaten kolayca ayrılıyor. Daha sonra çatalla ezerek kullanıyorum.
Közlenmiş patlıcan hazır olduktan sonra yapılması gereken hellimi küp küp keserek yağsız tavada kızartmak.
Orta ateşte kızaran hellimler hafif kahverengileştikten sonra içine közlenmiş patlıcanı, rendelenmiş sarımsağı, biberiye yapraklarını ekleyip 2-3 dakika karıştırın. Son olarak labne ve karabiber ekleyip 4-5 dakika daha orta ateşte pişirin.
Doldurma işlemine başlamadan önce biberlerin çekirdeklerini çıkarın. Yapabilirseniz biberlerin başını tam koparmadan kesin böylelikle piştikten sonra daha güzel görüneceklerdir. Ayrıca burada kardeşimden gelen bir uyarı var; biberlerin rahatça doldurulabilmesı için uç kısımlarına küçük bir delik açmakta fayda var. Ben bıçakla biberlerin ucunu boylamasına 1-2 cm kadar kestim. Aslında biberlerin orta kısmında bulunan boşluğa ulaşana kadar demek daha doğru olur sanırım.
Doldurma işlemi bittikten sonra biberleri yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine dizip pişiriyorsunuz. Biberleri sert seviyorsanız az pişirin, yok benim gibi yumuşak seviyorsanız üstü hafif kahverengileşinceye kadar pişirin.
Ben bu tarifi hem pratik hem de lezzetli buldum. Bakalım siz de benimle aynı fikirde olacak mısınız?
Azad’cığım bu güzel tarif için tekrardan teşekkür ederim. Ellerine sağlık…
PEYNİRLİ BİBERLER
*ben bu tarifte çarliston biber kullandım ancak. İstediğiniz boyda istediğiniz cinste biber kullanabilirsiniz.
Malzemeler
- 4 tane büyük boy çarliston biber
- 100 gr hellim
- 60 gr közlenmiş patlıcan (orta boy bir patlıcandan yaklaşık olarak bu kadar çıkıyor)
- 3 diş rendelenmiş sarımsak
- 2 dal biberiye
- 1/4 çay kaşığı karabiber
- 200 gr. labne (Pınar marka labnenin bir paketine denk geliyor)
Yapılışı
- Fırınınızı 210 dereceye ayarlayın
- Biberlerin üstünü tam koparmadan kesin ve çekirdeklerini temizleyin. Uç kısmına bıçak yardımıyla 1-2 cm’lik bir çizik açın
- Hellimi minik minik küp şeklinde doğrayın. Orta ateşte ve yağsız tavada rengi hafif kahverengileşinceye kadar kızartın
- Közlenmiş patlıcanı, sarımsak rendesini ve biberiye yapraklarını ekleyerek 2-3 dakika daha karıştırmaya devam edin
- Labneyi ve ardından karabiberi ekleyin ve orta ateşte 4-5 dakika daha karıştırmaya devam edin ve ateşten alın
- Peynirli karışımı bir kaşık yardımıyla biberlere doldurun (ben uzun saplı ve dar ağızlı bir kaşık kullandım)
- Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine dizin
- Fırında üzerleri hafif kahverengileşinceye kadar 20-25 dakika pişirin.
Tarifiniz harika….eşime güzel bir süpriz oldu…şimdi arkadaş gruplarımız bile “haydi senin biberlerden yap da yiyelim diyor”…
esraaaaa
bu biberlerin üzerindeki ince zar yeme keyfini zedeliyor sanki biraz bunun için önerebileceğin bir püf noktası var mı?
Normalde fırınladığım biberlerin kabuğunu servis etmeden önce soyuyorum. Ancak maalesef bu tarifteki gibi içi doldurulup pişirilen biberlerde kabuğu soymak yiyenin maharetine kalıyor.
Merhabalar,
Çok güzel bir site olmuş. Hayırlı olur inşallah… Bu tarife de bayıldım en kısa zamanda deneyip bende sitemde yayınlamak istiyorum:)
Gülcan (www.cafemutfak.com)
Çok teşekkür ederim…tarifi sitenizde kaynak göstererek yayınlamanız beni mutlu eder.
Esracım peynirli biberleri denedim..muhteşem oldu…bu güzel tarif için teşekkürler…
Peysancım teşekkür ederim deneyip de beni de haberdar ettiğin için. Yeni tariflerde görüşmek üzere.
biber ve peynir. bu neden benim önceden aklıma gelmedi ya. denedim harika oldular ancak bir dahaki sefer labneyi biraz daha çok koymayı düşünüyorum 🙂
Beğenmene sevindim Pınar. Bu değişikliklere açık bir tarif. Malzeme oranlarını damak zevkine göre artırıp eksiltebilirsin pek tabii ki.