Uzun zamandır aklımda olan pavlovayı en sonunda yaptım.  Üzerime yeniden çöken ya da belki de beni hiç terketmemiş olan tembellikle mutfak 79’u da bu kadar ihmal ettikten sonra dönüşüm Pavlova gibi janjanlı bir tarifle olsun istedim. Janjanlı görünüşüne bakıp da hazırlanışı çok meşakkatli filan sanmayın, aslında çok basit. Sadece biraz dikkat edilmesi gereken ipuçları var o kadar. Gerisi “yumurta beyazlarıyla şekeri iyice çırp” şeklinde tarif edilecek kadar basit. Hazır, pavlovaya en çok yakıştığını düşündüğüm çileğin mevsimi de başlamışken “zaman pavlova yapma zamanıdır” derim.

Pavlovayı mereng (beze) tabanlı, üstü krema ve özellikle çilek, kivi, muz gibi taze meyvelerle süslenen bir tatlı olarak tarif etmek doğru olur sanırım. İsmini dönemin ünlü Rus balerini Anna Pavlova’dan aldığı söylenen bu tatlının kökeninin Yeni Zellanda mı, Avusturalya mı olduğu iki ülke arasında bir tartışma konusu. Keith Money, yazdığı Anna Pavlova biyografisinde Yeni Zellandalı bir şefin 1926’da Dünya turnesine çıkan ve ülkede bulunduğu esnada restoranını ziyaret eden Anna Pavlova şerefine bu tatlıyı yarattığını anlatmış. Öte yandan  Avustralyalı şef  Bert Sachse’nin ailesi ise tatlının Sachse tarafından yapıldığını iddia ediyor (kaynak: wikipedia). Anlayacağınız durum biraz karışık! Neyse  ne, bizim için dert değil! Bizi ilgilendiren kısmı pavlovanın ne kadar nefis, leziz, enfes vs. olduğu.

Hemen aşağıda yazdığım, pavlova yaparken dikkat edilecek noktaları özellikle belirtmek istedim ki sürecin sonunda bir hayal kırıklığı olmasın, aman ağzımızın tadı bozulmasın. Maddeleri okuduktan sonra  havuz problemi çözüyormuş gibi hissetmeyin. Onları sizin işinizi kolaylaştırmak adına yazıya ekledim. Gözünüzü karartın ve pavlova yapmaya girişin. Aşağıda yazdıklarıma dikkat ettiğiniz sürece bence hiçbir sıkıntıyla karşılaşmayacaksınız.

Muhteşem bir Pavlova yapmak için ne gerekir?

1-      Pavlova karışımını hazırlarken her bir adet yumurta için 55 gr. pudra şekeri kullanmalısınız.

2-      Tarifte kullanılan mısır nişastası/mısır unu ve sirke pavlovanın içinin marşmalov gibi yumuşak, dış kabuğunun ise çıtır çıtır olmasını sağlayacaktır.

3-      Mümkün olduğunca taze yumurta kullanmaya çalışın. Taze yumurtaların beyazı ve sarısı  birbirlerinden çok daha kolay ayrılacaktır.

4-      Ayrıca yumurtalar soğuk olduklarında da beyazı ve sarısı daha rahat birbirinden ayrılacağından kullanacağınız yumurtalar henüz soğukken bu işlemi yapmanızı öneririm.  Ancak pavlova karışımını hazırlarken oda sıcaklığında yumurta beyazı kullanmanız gerektiğinden yumurta beyazlarının üzerini streç filmle örttüğünüz bir kapta oda sıcaklığına gelene kadar bekletin.(yaklaşık 30 dakika)

5-      Yumurta aklarını çırpacağınız kabın temiz ve kuru olduğundan emin olun.  Kullanacağınız kap yağlı veya nemli kalmışsa, yumurtalarınız yeterince havalanmayacaktır.

6-      Yumurtaları önerilen süreden fazla çırpmayın. Gereğinden fazla çırpılmış yumurtalarla yaptığınız beze fırındayken yüksek ihtimalle dağılacaktır. Yumurta beyazları köpük köpük olana kadar çırpın ve ardından çırpmayı kesin. Sonra şekeri eklemeye başlayın. Yumurta beyazlarından oluşan köpük parçalanmaya başlayıp, kesilmiş gibi görünüyorsa üzgünüm ama artık çok geç, elinizdeki karışımı döküp sil baştan başlamalısınız.

7-      Şekeri azar azar eklemelisiniz. Şekerin tümünü ekledikten sonra karışım iyice kalınlaşıp, parlaklaşana kadar 2-3 dakika daha çırpın. Şekerin yumurtanın içinde iyice eridiğinden emin olun! Şeker tam erimezse sulanmaya sebep olacaktır. Bu nedenle karışım içinde şeker taneleri duruyorsa karıştırmaya devam edin.

8-      Şekeri ekledikten sonra karışımı çok fazla çırparsanız beze fırında pişerken çatlayacağından karışımı şeker eriyip de kaybolana dek karıştırın. Daha fazla değil! Şekerin eriyip erimediğini anlamanın en kolay yolu yumurta akı ile şekeri çırptığınız karışımdan parmaklarınızın arasına azıcık alarak, iki parmağınız arasında bastırarak kontrol etmektir. Parmaklarınız arasında şeker tanelerini hala hissediyorsanız bir süre daha çırpmaya devam edin.

9-      Pavlova karışımının hazır olduğunu anlamanın bir diğer yolu da şu; içinde yumurta aklarını çırptığınız kabı ters çevirdiğiniz zaman karışımın bir damlası bile aşağıya akmıyorsa beze hazır demektir.

10-    Bezeye daha rahat şekil verebilmek için pişirme kağıdının kullanmayacağınız yüzüne bir yuvarlak çizmeyi deneyin.

11-   Pavlova için yaptığınız karışımdan çok az bir miktarını ayırarak pişirme kağıdının alt tarafındaki dört köşesine sürmenizi tavsiye ederim. Böylelikle kağıt sabitlenecek ve siz pavlova karışımını üzerine döküp şekillendirmeye çalışırken kayarak sizin sinirinizi tepenizden fırlatmayacaktır.

12-   Bezenin kenarlarını tabanından-yukarıya doğru şekillendirirseniz pavlovanın kenarlarının daha güçlü olmasını sağlayıp çok fazla çatlamasını ve dağılmasını engellersiniz. Pavlova karışımının kenarlarında yukarıya doğru oluklar oluşturmak ve karışımı şekillendirmek için bir spatula ya da spatulaya benzer bir bıçak kullanın.

13-   Bezenin içine açacağınız bir oyuk pavlovanızın bir kase gibi görünmesini sağlayacak ve böylelikle içini kolaylıkla doldurmanıza yardımcı olacaktır.

14-   Pavlova karışımını pişirdikten sonra fırını söndürün ve tamamen soğuyana dek fırın kapağı aralık şekilde fırında bekletin. Pavlova karışımı tamamen soğumadan fırından çıkarırsanız dışarıda hızlıca soğuyacağından çatlayıp dağılabilir.

15-   Pavlovayı tamamen kuru seviyorsanız, piştikten sonra kapağı aralık fırında bir gece boyunca bekletin.

16-   Pavlovayı dilerseniz hava geçirmeyen bir kapta saklamak koşuluyla 2-3 gün önceden de pişirebilirsiniz. Ancak servis etmeden ancak çok kısa bir süre önce doldurmalısınız. Aksi takdirde pavlova çamurumsu bir kıvam alıp çıtırlığını kaybedecektir.

Bence pavlova yapmanın en güzel yanı, pavlova hamurunu pişirdikten sonra üzerini süslemeye geçtiğiniz aşama. Çünkü burada sınır sizin hayal gücünüz.

Ben kendime göre bir tarif vermiş olsam da siz damak tadınıza ve hayalinize güzel gelen her türlü kombinasyonla pavlovanızı hazırlamakta özgürsünüz. Bir de sürecin sonunda ortaya pek havalı bir şey çıkıyor ki sormayın gitsin…

Ben hazırladığım pavlovayı hafif şekerli krema, taze çilekler ve çikolata rendesiyle hazırlamış olsam da şimdi düşünüyorum da çikolatanın tadını daha yoğun hissetmek için çikolata rendesine ek olarak keşke bir miktar da erimiş çikolata kullansaydım. Neyse artık o da bir dahaki sefere…

PAVLOVA

Tarif ve “muhteşem bir pavlova yapmak için ne gerekir?” bölümü  whats for lunch honey isimli siteden adapte edilmiştir.

Malzemeler

Karışım için

  • 4 yumurta beyazı
  • 220 gr. pudra şekeri
  • 2 çay kaşığı mısır nişastası
  • 1 çay kaşığı elma sirkesi

İçini doldurmak için

  • Çilek (dilediğiniz miktarda)
  • 2 çay kaşığı şeker
  • 2oo ml krema
  • 30 gr. rendelenmiş çikolata

Hazırlanışı

Pavlova karışımının hazırlanışı

  • Fırını 175 dereceye ayarlayın. Pişirme kağıdının üzerine yaklaşık 20 cm çapında bir daire çizin. Çizim yaptığınız yüzü tepsiye dönük olacak şekilde yağlı kağıdı tepsiye yerleştirin. ( Kağıdın arkasından da çizim yaptığınız kısım görünecektir)
  • Yumurta beyazlarını iyice kabarana dek çırpın. Şekeri azar azar ekleyin (her seferde 1 çorba kaşığı şeker ekleyin). Tüm şekeri ekledikten sonra 2-3 dakika kadar, karışım sert ve parlak bir görünüm alana dek, çırpmaya devam edin. Bu sürenin sonunda karışım pütürlü ve taneli olmamalı, içindeki şeker tamamen erimiş olmalıdır.
  • Mısır nişastasını bir spatula yardımıyla kibarca karışıma ekleyin. Ardından sirkeyi de ekleyip köpüklerin sönmemesi için hafifçe karıştırın.
  • hazırladığınız karışımı kaşık kullanarak pişirme kağıdının üzerine çizdiğiniz dairenin içine aktarın. Spatula veya geniş bir bıçak yardımıyla bezenin kenarlarını aşağıdan yukarıya doğru şekillendirin. Bezenin ortasını rahatça doldurabilmeniz için ortasına bir çukur açın. Çukuru açarken bezenin tabanının çok ince kalmamasına dikkat edin.
  • Fırının sıcaklığını 100 dereceye indirin ve bezeyi fırına verip tamamen kuruyana kadar 1 1/2  saat pişirin.  Fırını kapadıktan sonra kapağını aralayın, bezeyi fırından çıkarmayın ve tamamen soğuyana kadar (yaklaşık 4-5 saat) bekleyin. Henüz ılık iken bezeyi fırından çıkarırsanız çok çabuk soğuyacağından çatlayacaktır.

İçinin hazırlanışı

  • Şeker ve kremayı iyice karıştırın.
  • Çilekleri büyüklüklerine göre ikiye veya dörde bölün
  • Çikolatayı rendeleyin

Pavlovayı şekillendirmek için

  • Kremayı pavlovanın içine doldurun
  • Üzerine çilekleri yerleştirip çikolatayı rendeleyin
KategorilerGenel
  1. Güner says:

    Merhaba , tarifini bügün denedim ama sizin ki gibi beyaz bir görüntüsü yoktu…
    nasıl tarif etsem açık bronz gibi bir renk .
    Ayrıca yoğun bi yumurta kokusu var :S bunun sebebi nedir ?..
    son olarak tarifte pudra şekeri diyorsunuz yapılışında şeker hangisi ekleniyor ?
    ve malesef her yerinden çatladı…
    mutlu günler.

    1. Esra Emin Özdeniz says:

      Merhaba,
      fırın derecesini tarifteki gibi ayarlayıp pavlovayı fırının tam ortasına koymalısınız. renginin tarif ettiğiniz gibi olmasının sebebi dereceyi yanlış ayarlamış olmanız veya fırının üst kısmına çok yakın yerleştirmeniz olabilir. bir ihtimal fırınınızın kendi ayarıyla da ilgili olabilir. bu sefere derecesini biraz daha düşük tutup pişirme süresini uzatmayı deneyebilirsiniz. Yumurta kokusu normalde olmuyor ama dilerseniz karışımı çırparken vanilya ekleyebilirsiniz. Pudra şekerini yumurtaları çırpmayı devam ederken azar azar eklemelisiniz. Çatlamasını engellemek için ise öncelikle yumurta beyazlarını tarifteki gibi karışım, kabından akmayacak kadar sertleşene dek çırpmalısınız. Pavlova karışımını pişirdikten sonra fırını söndürün ve tamamen soğuyana dek fırın kapağı aralık şekilde fırında bekletin. Pavlova karışımı tamamen soğumadan fırından çıkarırsanız dışarıda hızlıca soğuyacağından çatlayıp dağılabilir.
      Kolay gelsin 🙂

      1. Güner says:

        Yeniden Merhabalar 🙂
        175 derece de ayarladım fırınımı hatta fansız olarak 2 çizgi şeklinde olan ayarda …
        Bir daha denemem de söylediklerinizi yeniden dikkate alacağım.
        İnternetteki tarif ve görsellik olarak en mükemmel görüntü sizin yaptığınız Pavlova
        😀 umarım 2. denememde boş haliyle bile bu görüntüyü tuttura bilirim.
        Mutlu günler 🙂

Comments are closed.