Bir yıl daha bitti gitti. Benim için pek de iyi bir yıl değildi sanırım. Yeri doldurulamayacak büyük bir kayıp, inişler çıkışlar ve ve bolca sorgulamayla geçti. Her ne kadar 2013’e dair kendi kendime sözler verip, kararlar almak istemiyorum desem de, yıl sonunda muhasebe yapma geleneği artık içime işlemiş, kendime engel olamıyorum. Kararlar almak istemiyorum çünkü biliyorum ki koyulan hedeflere ulaşılamayacak, verilen sözler tutulamayacak. Bundan âlâ stres mi olur. Kendi kendimi niye strese sokayım ki! desem de yine olmuyor.
Bir baktım ki yine 2013’e dair kendim için kararlar almışım, hedefler koymuşum. Hayır! ‘niye kararlarını hayata geçirmek için yeni yılı bekliyorsun ki?’ diye sormazlar mı adama. ‘Geçtiğimiz yılda aklındakileri yapmaman için seni tutan neydi demezler mi?’. Derler bence! en azından ben kendi kendime diyorum. Sizi bilmem ama benim en büyük sorunum ertelemek! Hep ama hep sonraya bırakıyorum. Aslında düşünüyorum da durum böyleyken yeni yıla ve hatta yeni yıl yetmez bundan sonraki her yıla dair mottom bu olsun: “ERTELEME!”. “Bugün işte o gün” diyerek, “yarın değil bugün” diyerek işe koyul!
Tabii bu, kendim için aldığım tek karar değil. Korkarım ki bu madde dışında pekçok başka maddeyi barındıran bir kararlar listesi var elimde. Sizin listeler ne durumda? Hepinizin listesinde kendine özel kararlar değişkenlik gösteriyordur muhakkak ki ama kolaylıkla pekçoğunuzun listesinde kilo vermeye, yediklerine dikkat etmeye, sağlıklı beslenmeye ve spor yapmaya ilişkin kararlar bulunduğunu tahmin edebiliyorum. Her yılın listelerinin en değişmez, en beynelmilel, en vazgeçilmez kararları hep bu eksende oluyor çünkü. Ve görünen de o ki, modern dünyanın en büyük dayatmalarından biri olan zayıf ol! emri duvarda asılı kalmaya devam ettiği sürece bundan sonraki yıllarda da bu kararlar popülerliğinden pek de birşey kaybetmeyecek. Zayıf olmak ya da olmamak noktasında birşey diyemem ama etrafımızın genetiğiyle oynanmış, yapay ve sağlıksız pek çok gıda ürünüyle resmen kuşatıldığı günümüzde sağlıklı beslenmek konusunda bilinçlenmeye ilişkin bir kararı mutlaka listenize sokmalısınız derim. Laf buraya gelmişken daha doğrusu lafı buraya getirmişken şunu da belirtmeden geçmek istemem; yaptığım yılsonu muhasebesinde pek çok noktada sınıfta kalmış olduğumu görsem de, sağlıklı beslenme konu başlığında kendime iyi not verdim, açıklama kısmına da “gayretli bir öğrencidir” yazdım.
Bu arada “kilo vermeliyim” şeklinde ifade ettiğimiz meşhur karar, normalde herşeyin kalori hesabını yaparak yiyen ama 2012’nin ikinci yarısında ani bir değişimle kalori hesabı da neymiş? yaşasın yemek yemek! diyerek kendini yemeğe vurmuş, evdeki tartının yerini unutmuş, ‘ye sen ye! ben seni birkaç ay sonra kiloları alınca görücem” diyen iç sesini bile susturmuş benim de listeme yeniden top 1’den girmiş bulunuyor. Hadi hayırlısı!
Durum böyle olunca da yılın ilk tarifi yeni yıl kararları listesinin ilk sırasına uygun olarak geliyor: Pancar salatası.
Herhalde ilk günden aldığım kararları bozmamı beklemiyordunuz! Size de bozmamanızı tavsiye ederim.
Ve hepinize aldığınız kararları gerçekleştireceğiniz mutlu bir yıl dilerim…
PANCAR SALATASI
Tarif Kıbrıs Mutfağından Tatlar isimli kitaptan alınmıştır.
Malzemeler
- 4 adet orta boy pancar
- 4 adet orta boy patates
- 8 diş sarımsak (ezilmiş veya çok ince doğranmış)
- 1/2 bardak zeytinyağı
- 1/2 bardak sirke
- 10-15 dal taze kişniş (opsiyonel)
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
- tuz
- su (pancar ve patatesleri haşlamak için)
Hazırlanışı
- Pancarları iyice yıkadıktan sonra, kabuklarını soymadan tencereye koyup suyla örtün ve orta ateşte kaynamaya bırakın. (düdüklü tencere kullanılıyorsa yaklaşık 20-25 dakika, normal tencerede ise yaklaşık 40-60 dakika pişirin. Pişip pişmediğini anlamak için bir bıçağın keskin ucunu batırın. Kolayca batıyorsa pişmiş demektir.) Pancarları süzüp soğumaya bırakın
- Patatesleri iyice yıkayıp, temzileyin ve kabuğunu soymadan ayrı bir tencerede pişene kadar haşlayın. Sudan alın ve soğumaya bırakın
- Pancarların ve patateslerin kabuklarını soyun. Küçük parçalar halinde doğrayın ve derin bir servis tabağına koyun. Sarımsakları ilave edin. Yağı, sirkeyi, tuzu ve doğradığınız taze kişnişin yarısını ekleyin. Salatayı karıştırıp, üzerini kapatın ve yaklaşık 30 dakika bekletin.
- Servis yapmadan önce kalan kişnişi üzerine serpin.