Bu tarife dair ne yazacağım konusunda kararsız kaldım. Birkaç bir şey yazdım sonra beğenmeyip sildim. İşin özeti, ilk kez karadutlu dondurma yapmayı denedim, neticeden çok mutluyum ve burada paylaşmak için sabırsızlanıyorum.

Bahçemizde iki tane bodur dut ağacı var. Özellikle bir tanesi boyuna bakmadan iki günde bir meyvelerini yükleniyor. Ben de bir tanesi bile zay olsun istemediğim için tasımı kapıp iki günde bir ağacın başına dut toplamaya koşuyorum. Arada, bir iki tane ağzıma atıyorum, üç beş tane de etrafımda dolanan tavuğumuz Şazi’ye veriyorum göz hakkı niyetine. Sonra dut dolu tasımı alıp layla lala la laaaa edasıyla eve geri dönüyorum. İzolasyon dönemimin güzel rutinlerinden biri de son dönemlerde bu oldu.

Öte yandan, bir ağaçtan meyve toplamanın meditasyon gibi bir şey olduğunu ilk zeytin toplarken farketmiştim. Dut ağacının başında da aynı şeyi hissettim. Çok ezmemeye çalışaraktan, meyveleri nazikçe toplarken bir taraftan da ağaçtaki olgunlaşmış meyveleri gözden kaçırmamaya odaklanıyorum. Farketmeden kafamla konuşmayı bırakıp yaptığım işe odaklanıyorum sadece. Bir dönem ısrarla yapmaya çalışıp da beceremediğim “mindfulness” pratiğini sonunda dut ağacının başında yakalamış oluyorum iyi mi!

Ağaç meyve vermeye başladığından beri dutları değerlendirmek amacıyla ne yapsam diye düşünüyorum ve meyveleri değişik tarifler deneyerek değerlendiriyorum. Dutlu kek, dutlu votka, dutlu dondurma, dut reçeli derken kaptırdım gidiyorum. Zaman bulup deneyip beğendiğim tüm tarifleri buradan paylaşabilmeyi umuyorum.

O zaman müsaadenizle dut mevsiminin ilk ürünü olarak karadutlu dondurmamı arz ederek başlayım. Bir fırından mayalı bir ürün çıkardığımda bir de dondurma yaptığımda acayip işler başarmışım hissine kapılıp gururlanıyorum. Niyesini hiç bilmiyorum! O nedenle, bu sefer de buz gözünden çıkardığım dondurmanın kıvamına ve rengine bakıp “vay beee karadutlu dondurma yaptım!” diye önce bir kendimi takdir ediyorum.

Ben bu dondurmanın tadını sevdim. Özellikle de dutları kaynatırken içine katılan tarçın ve karanfilin dondurmaya verdiği aromayı dutun ekşi tatlı tadına çok yakıştırdım. Rengi ise başlı başına bir mevzu. Adeta bir pembe gönlüm sende hali!

Bu nedenle, hazır mevsimiyken, şansınız varsa denemeniz için tarifi aşağıya bırakıyorum efenim!

Afiyetle…

Karadutlu Dondurma

Tarifte kullanılan bardak, yemek kaşığı ve çay kaşığı ölçüleri Amerikan ölçü sisteminde kullanılan cup, tablespoon ve teaspoon’un karşılığıdır.

Malzemeler

  • 500 gr. karadut, yıkanıp sapları temizlenmiş
  • 1 su bardağı + 1/4 su bardağı (250 gr.) şeker (50 gr.’ı karadut kompostosu hazırlamak için, 50 gr.’ı yumurt sarıları ile çırpılmak için kullanılacak)
  • 1 çubuk tarçın
  • 10 adet kuru karanfil
  • Yarım limonun suyu
  • 2 yumurta sarısı
  • 1.5 su bardağı (360 ml. krema)
  • 1/2 su bardağı (120 ml.) süt
  • 1+2/3 su bardağı (400 ml.) hindistan cevizi sütü
  • 1/4 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı vanilya özü

Yapılışı

  1. Dutları, 50 gr. şekeri, limon suyu, 1 çubuk tarçın ve 10 kuru karanfil ile birlikte bir tencerede ara ara karıştırarak pişirin. Kaynamaya başlamasından itibaren yaklaşık 10 dakika pişirmeniz yeterli olacaktır. Bu sürenin sonunda şeker erimiş, dutlar yumuşamış ve suyunu salmış olacak. Oda sıcaklığına gelmesi için bekletin ve sonrasında içindeki karanfil ve çubukları çıkarın. Blender yardımıyla püre haline getirip soğuması için buzdolabına koyun
  2. Sıcaklığa dayanıklı bir kapta 50 gr. şeker ile 2 yumurta sarısını çırpıp daha sonra kullanmak üzere kenarda bekletin
  3. Bir tencerede krema, süt, hindistan cevizi sütü, tuz ve 150 gr. şekeri orta ateşte karıştırarak kaynama noktasına getirin. Karışımın hafif hafif kaynamaya başlamasından sonra ateşi kısın
  4. Kaynamakta olan karışımdan bir kepçelik miktarı azar azar bir kenarda bekletmekte olduğunuz yumurtalı karışıma ekleyin. Eklemeyi yaparken acele etmeyin ve yumurtalı karışımı çırpmaya devam edin. Ardından aynı şekilde 2 kepçe daha sütlü karışımı yumurtalara ekleyin.
  5. Sonrasında yumurtalı karışımı kaynamakta olan süt&hindistancevizi sütü&krema&şekerli karışımın olduğu tencereye katıp bu esnada karıştırmaya devam edin. Yaklaşık olarak 5 dakikanın sonunda karıştırmakta olduğunuz karışım hafif bir krema kıvamını alacaktır.
  6. Karışım ateşten alarak başka bir kaba aktarın. Bu kabı ise buzlu su dolu başka bir kap içerisinde hızlıca soğutun. Ağzını streç filmle kapatıp iyice soğuması için buzdolabına koyun. (en az 2 saat soğutun)
  7. Hazır olduğunuzda sütlü karışımı ve dut püresini dondurma makinenizin haznesine aktarın. Vanilya özünü ekleyip dondurma makinenizin talimatları uyarınca dondurmayı hazırlayın.
  8. Karışımı dondurma makinenizden saklama kabına aktarın, dondurmanın yüzeyini streç filmle hava almayacak şekilde kaplayın, kabınızın kapağını kapatıp buzlukta dondurun.

KategorilerDondurma