Ne kadar da uzun zaman geçti son tarifi paylaşmamın üzerinden. O son frambuazlı kek tarifini yayınlarken yazacak hiçbirşeyim yoktu. Blogum bomboş kalacağına varsın sadece tarifi olsun demiştim. Ama öyle kuru kuruya fotoğraf ve tarif paylaşmak benim için hiçbir anlam ifade etmedi. Tatsız tuzsuz bir şey oldu.Ben de kendi kendime “iyisi mi sen biraz dur-durul ondan sonra yine yazarsın dedim”. Duruş o duruş neredeyse 2 ay olmuş!

Aslında bu 2 aylık dönemde hiçbirşey yapmadım sanmayın. Kendimce uğraştım durdum. Mesela bu süreçte hayatımda mütemadiyen bir incir mevzusu vardı! Şöyle ki; önce incir reçeli yapmaya niyetlendim. Ama yapacağım incir reçelini niyeyse kireçte bekleterek hazırlamaya karar verdim. Mevzubahis olan da az uz değil tam 100 tane yeşil  incir. Tek tek soyulacaklar ve kireçli suda bekletilecekler.

incir receli

Üşenmedim ne gerekiyorsa yaptım. Ama günün sonunda ortaya çıkan şey bir reçel olmadı! Bilmeden kireçte incir tatlısı ya da Kıbrıs’taki adıyla incir macunu yaptım. Tabii bu aksaklık beni yolumdan döndürmedi. İncirleri nazımın ziyadesiyle geçtiği ve bahçesinde incir ağacı olan bir arkadaşımdan tedarik etmenin rahatlığıyla, bir kez daha 100 tane incirle eve geldim. Üstelik bu sefer reçellik yeşillerin yanında olgunlaşmış incirlerim de vardı. İyi ya! hep aklımda olan incirli cheesecake’i yapabilirdim.

1

Reçel işine bulaşmadan önce oturdum bir güzel cheesecake’i yaptım. Pek şık oldu. Fotoğraflarını çektim. İş tadına bakmaya gelince ise heyhat! yine bana hasret, bana yine hüsran var! İçine koyduğum konyak çok gelmiş. İncirli olması gereken cheesecake konyaklı olmuş-oluvermiş! Sonuç olarak elimde tadı konyaktan acılaşmış cheesecake ile kalıverdim!

incir receli

Bu başarısızlığı da geride bırakarak yoluma devam etme kararı aldım ve incir reçelini yapmaya giriştim. En sonunda nihayet güzel bir şey çıktı ortaya. Yaptığım reçelin tadına bayıldım! Deneyen herkes de çok beğendi. Şekerden bayılmış reçelleri sevmediğimden, şekeri mümkün olduğunca abartmadan kullanmaya çalıştım ki meyvenin tadı ölmesin. İstediğim gibi de oldu sanırım ki kısacık bir zamanda neredeyse tüm reçel bitmek üzere…

Bu 2  ay içerisinde sadece incirlerle de uğraşmadım. Daha bir dolu deneme yaptım aslında ama niyedir bilmiyorum hemen hemen hepsinin sonucu hüsran oldu. Bir nar reçeli denemem var ki hatırlamak bile istemiyorum! Nar suyunu sıkıp limonata yapma girişimimin bahtı da pek farklı olmadı. Binbir zahmetle nar suyunu sıkıp içine de azıcık limon kattım ama işte o limon var ya o limon! Tüm nar suyunun tadını bastırıp elimde bir şişe pembe renkli limonatayla kalmama sebep oldu. O içtiğiniz şeyin narlı olduğunu anlamanız için çok gelişmiş bir damak tadınızın olması lazım!  Daha sayayım mı? Mesela bayram tatilini geçirmek için Kıbrıs’a gelen arkadaşlarıma bir hevesle yaptığım zeytinli-hellimli ekmeklerden tutun da daha önce 100 kez yaptığım ekmeğe, ıslak (olması gereken) keke varıncaya dek herşey mi çuvallar?  Hani çok özenirsin, herşey güzel olsun istersin ama inadına hiçbirşey istediğin gibi olmaz ya, işte öyle bir şey!

Hayır zaten canım sıkkın, yazı yazamıyorum, fotoğraf çekemiyorum, üzerine bir de nereye elimi atsam elimde kalıyor! Depresyona mı girsem ne yapsam diyorum! Dışarıdaki havaya bakıyorum, aylardan Kasım olmasına rağmen yazdan kalma sıcacık bir gün parlıyor. Vazgeçiyorum. Bu havada ağız tadıyla depresyona da girilmez! Sonra tam o anda aklıma yaptığım güzel mi güzel incir reçeli geliyor, mutlu oluyorum. Gidip kendime bir çay koyuyorum, bir dilim de ekmek kızartıyorum, üzerine de incir reçelimden yerleştiriyorum. Ve hepsini yanıma alıp 2 aydan sonra bilgisayarın başına oturuyorum ve yeni bir yazı yazmayı başararak en nihayet yayınlıyorum…

İncir Reçeli

Malzemeler

  • 1 kilo incir (yaklaşık 50 tane)
  • 750 gr. şeker
  • 1 litre su
  • 1 adet vanilya çubuğu (isteğe bağlı)
  • 1/2 limon suyu

Yapılışı

  • İncirlerin kabuklarını ince ince soyun
  • İncirleri büyük bir tencereye alın ve üzerini örtecek kadar su koyup bir taşım (2 dakika kadar) kaynatın, suyunu süzün (Bu işlemi üç kez tekrarlayın)
  • Son kaynatma işleminden sonra incirleri süzüp bir kenarda bekletin
  • Tencereye 1 litre suyu, boylamasına kestiğiniz vanilya çubuğunu ve şekeri ekleyerek kaynama noktasına getirin
  • Bir kenarda beklettiğiniz incirleri kaynamaya başlayan suyun içine ekleyin ve orta ateşte pişirmeye başlayın
  • İncirler yumuşayıncaya ve şerbeti kıvamlanıncaya dek kaynatmaya devam edin
  • Şerbet koyulaşınca yarım limonun suyunu sıkıp bir taşım kaynatın
  • İncirler soğuyunca içindeki vanilya çubuğunu çıkarın ve incirleri suyuyla birlikte kavanozlara alın
  • İncir reçelini buzdolabında muhafaza edin
KategorilerGenel